Pickleball

Träna pickleball med oss eller boka en tid och spela pickleball hos oss.

Spela pickleball med oss!

Sebastian som är utbildad pickleballtränare hos svenska pickleballförbundet har träningar i C-hallen på lördagar kl. 16:00 med start den 10 februari.

Boka in dig på kurs (för en längre period) eller aktivitet (enstaka träning). Första gången är gratis. Racket kan man låna.

Träning för alla åldrar och nivåer, nybörjare eller mer erfaren. Tränaren går igenom regler, övningar med poängspel och teknik på olika nivåer.

Tid: Lördagar kl. 16:00 (60 min)

OBS! Lördag 24/2 är träningstiden 17:00-18:00

Plats: C-hallen

Öbacka Sportcenter, Högslätten

Träningsperiod: 10 februari – 25 maj – Ingen träning den 30/3, 11/5.


Tävling

Var med och spela SM i pickleball som anordnas av Sundsvalls tennisklubb i Baldershallen den 9-12 maj. Det finns många olika klasser som passar dom flesta nivåer och åldrar.

Träna med Sebastian för att vara bäst förberedd inför Svenska Mästerskapen 2024 (SPT 300).


Vad är pickleball?

Pickleball är en snabbt växande sport i både USA och Europa, nu även i Sverige. Flera svenska klubbar börjar nu ta upp även denna sport i utbudet.

Det är en racketsport som kombinerar 🎾tennis, 🏸badminton och 🏓bordtennis. Man spelar med racket gjord i trä eller kompositmaterial och med en boll som liknar en innebandyboll.

Planen är av samma storlek som en badmintonplan. Nät och regler liknande tennis med vissa undantag. Kan spelas både som singel och dubbel.

Spela pickleball

Det finns racket och boll att låna, kontakta personalen i Öbacka Shopen. Lån av racket och boll ingår i banhyran. Det finns nät uppställda i C-hallen. Bokning av tid via Matchi.

Regler

Matcherna spelas till 11, och man måste vinna med två poäng. Man får poäng i egen serve.

Servaren fortsätter serva till dess laget förlorat bollen. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andre servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag. Det lag som börjar serva får bara en serve.

Poängställningen anges i nummerserier om tre – först anges servande lags poäng, därefter mottagande lags poäng och slutligen anges om det är servare ett eller två som har serven. Som exempel betyder 3-7-1 att servande lag har tre poäng, mottagande lag sju poäng och att servande lag ska serva med sin första servare.

Serve

Serven slås med underhandsslag. Servaren ska vara placerad bakom baslinjen och serven ska slås diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Man har bara en serve i pickleball

Retur och det tredje slaget

Varken servereturen eller slaget efter, det tredje slaget får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät. Efter returen får spelarna slå bollen både på volley eller efter en studs i marken.

Köket

På båda sidor om nätet ligger det s k ”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat i köket först. Köket är alltså en ”no-volley zone”. I Pickleball går man som spelare därför inte närmre nät än till köksgränsen om det inte krävs för att slå över en boll som studsat i köket.